In de palliatieve fase van zorg staat comfort en kwaliteit van leven centraal. Bij Logopedie Complex bied ik steun aan mensen die in deze fase zijn beland, door hen te helpen met uitdagingen op het gebied van slikken en communicatie. Het doel is om de zorg zo persoonlijk en respectvol mogelijk af te stemmen, zodat u zich gehoord, begrepen en op uw gemak voelt.
Hoe logopedie kan helpen
Wanneer eten, drinken en communiceren moeilijker worden, kan dit veel zorgen en ongemakken veroorzaken, zowel voor de cliënt als voor de naasten. Logopedisten kunnen helpen om deze problemen te verlichten en het dagelijks leven een beetje gemakkelijker te maken.
1. Slikken en Voeding
Slikproblemen, ook wel dysfagie genoemd, komen vaak voor in de palliatieve fase. Dit kan ervoor zorgen dat eten en drinken niet meer vanzelfsprekend zijn en zelfs riskant worden door verslikken. Logopedie Complex kan:
• Slikbeoordelingen uitvoeren om te kijken wat veilig en comfortabel is voor de cliënt.
• Advies geven over aanpassingen aan voedsel en drinken die slikken eenvoudiger en prettiger maken, zoals het aanpassen van de consistentie van eten.
• Oefeningen en tips bieden om het slikproces zo veilig en comfortabel mogelijk te laten
verlopen, altijd met aandacht voor het comfort van de cliënt.
2. Communicatie ondersteunen
Wanneer praten moeilijker wordt door bijvoorbeeld neurologische aandoeningen of door de gevolgen van medische behandelingen, kan dit veel frustratie geven. Onze logopedisten helpen mensen om op hun eigen manier te blijven communiceren, zodat ze hun wensen en gevoelens kunnen blijven uiten:
• Er kunnen alternatieve communicatiehulpmiddelen worden aangeboden, zoals eenvoudige communicatieborden of digitale hulpmiddelen.
• Er worden technieken aangeleerd die stemversterking mogelijk maken als de stemkracht afneemt. Ook hier kan met technische hulpmiddelen worden gewerkt.
• Het gebruik van non-verbale communicatie wordt gestimuleerd, zodat er altijd een manier is om te blijven communiceren, ook als spreken moeilijker wordt.
3. Comfort en welzijn
In de palliatieve zorg draait het om comfort en welzijn. De interventies zijn erop gericht om ongemak te verminderen en de cliënt zo veel mogelijk zelf regie te geven:
• Verlichten van ongemak: Bijvoorbeeld door slikproblemen te verminderen, zodat maaltijden weer een moment van rust en plezier kunnen zijn.
• Ondersteuning van naasten en verzorgers: Er worden praktische tips en begeleiding gegeven aan de mensen om de cliënt heen, zodat zij zich gesteund voelen in hun zorg.
• Zelfstandigheid bevorderen: Waar mogelijk wordt de cliënt geholpen om zelf nog zoveel mogelijk te kunnen doen, wat bijdraagt aan een gevoel van waardigheid en eigenwaarde.
4. Ondersteuning bij Ademhaling
Ademhalingsmoeilijkheden kunnen soms invloed hebben op slikken en spreken. We bieden technieken om de ademhaling te verbeteren en om spreken comfortabeler te maken, zodat de cliënt zich minder vermoeid voelt.
Samenwerken voor de beste zorg
In de palliatieve zorg werken we nauw samen met artsen, verpleegkundigen, diëtisten en andere zorgverleners. Samen zorgen we voor een geïntegreerde aanpak, waarbij we altijd kijken naar wat de cliënt het meeste comfort en steun biedt. Zo kunnen we helpen om deze fase van het leven zo aangenaam en waardig mogelijk te maken.
Ik ben er voor u!
Het kan een geruststelling zijn om te weten dat u er niet alleen voor staat. Heeft u vragen over hoe ik kan helpen bij slikproblemen of communicatie in de palliatieve fase? Ik sta voor u klaar om te luisteren en te ondersteunen, op een manier die afgestemd is op wat de cliënt en de naasten nodig hebben.